En nybegynners guide til mobilt bredbånd – Alt du trenger å vite

Det finnes forskjellige typer bredbånd der ute, og en av dem er mobilt bredbånd – såkalt fordi det bruker mobilnett. Og fordi du kan bære den rundt med deg selvfølgelig. Vil du vite mer? Les videre og vi tar deg rett fra begynnelsen.

Hva er mobilt bredbånd?

Mens vanlig fastnett bredbånd leveres via kabler, fungerer mobilt bredbånd litt annerledes. Den kobles til et mobilt nettverk og sender data gjennom 4G eller 3G-tjenester – akkurat det samme som Internett du får på smarttelefonen.


Mobilt bredbånd kan komme i form av …


En USB dongle – En liten ruter som du plugger inn i USB-porten på datamaskinen din og kobler den til Internett.

En personlig Wi-Fi-enhet – også kjent som en mi-fi-enhet, lomme Wi-Fi eller bærbar hotspot, dette er en liten gadget som fungerer som en mini-router. Slå på den, og den kobler til 4G og sender Wi-Fi, slik at du kan koble datamaskinen, nettbrettet eller telefonen mens du er på farten.

• Wi-Fi i bilen – En spesiell Wi-Fi-enhet som er utformet for å koble til en bil. Perfekt for streaming av musikk på telefonen på en lang reise. Se vår guide til bil Wi-Fi for mer.

• Data SIM-kort – Disse fungerer akkurat som SIM-kort for mobiltelefonen din, bortsett fra at de bare har en datatilgang uten samtaler eller tekster. Sett en i SIM-kortsporet på visse iPads og tabletter, og det får det på nettet.

Største fordelen med mobilt bredbånd er at det er bærbart. Når du har en dongle eller en Wi-Fi-enhet, kan du ta den der du vil, og så lenge du har 4G-signal, har du rask Internett også. For svært, svært lette brukere som bare ønsker å bruke internett til å sjekke e-post iblant, kan det til og med være billigere enn vanlig bredbånd – mindre enn 150kr i måneden i noen tilfeller.

Det er ikke perfekt skjønt. Sammenlignet med fastnett, har mobilt bredbånd tendens til å ha mye høyere latens (lag), strengere nedlastingsgrenser, og vanligvis langsommere hastigheter. 4G er heller ikke tilgjengelig overalt, og med unntak av de svært lette brukerne, er det dyrere.

Hvorfor skal jeg ha mobilt bredbånd?


• Mobilt bredbånd er veldig nyttig som et supplement til din “hoved bredbånd forbindelse” hjemme, hvis du ofte jobber i kafeer, strømmer musikk i bilen, eller vil bruke internett mens du reiser, for eksempel.

• Som et alternativ til fastnett bredbånd. Hvis bredbåndsalternativer i ditt område ganske enkelt ikke er bra nok, men mobilt signal er ok, er mobilt bredbånd en god løsning.

• For midlertidig bredbånd. Det gode ved mobilt bredbånd er at det er veldig lett og raskt å sette opp – alt du trenger å gjøre er å registrere deg og slå på enheten. Det gjør det ideelt hvis du ikke har bredbånd hjemme, eller hvis du nettopp flyttet inn og ikke har blitt tilkoblet ennå, eller hvis du er i midlertidig innkvartering i noen uker.

Hvordan velge mobilt bredbåndsavtale

Når du velger en mobilt bredbånd avtale, husk å tenke på følgende punkter. Når du er sikker på hva du vil, sammenlign mobilt bredbånd avtaler og velg noe som passer til alt du trenger – til den beste prisen.

Hvor vil du bruke den?

Før du bestiller, må du sjekke om du har bra nok dekning der du skal bruke den mest. Du vil ikke risikere å få det nye gadgetet ditt hjem for å finne at du ikke kan få signal der du vil bruke det.

Hva vil du bruke den til?

Ulike typer mobilt bredbåndsutstyr er nyttige for ulike formål, så dette er viktig.

Hvis du vil ha et alternativ til fastnett bredbånd i hjemmet ditt, for eksempel, ta en titt på hjemme rutere som de fra Relish eller EE. For å bruke en bærbar PC eller nettbrett mens du er på farten, er en dongle eller personlig Wi-Fi-enhet bedre alternativ. Hvis du bare vil ha mobilt bredbånd til din iPad eller nettbrett, er data SIM-kort mer enn nok eller hvis du bare bruker det i bilen og den har egen ruter bygd inn.

Hvor lenge vil du at kontrakten din skal vare?

Er du helt sikker på at du skal bruke ditt mobilt bredbånd hver eneste måned? I så fall kan du spare penger ved å gå for en langsiktig avtale, for eksempel en 12-måneders. På den annen side, hvis du foretrekker muligheten til å endre avtalen måned for måned, vil en 30-dagers kontrakt passe deg bedre.

Hvor mye data vil du bruke?

Mobilt bredbånd avtaler begynner fra 500 MB per måned opptil 300 GB – men såklart koster disse mer også. Hvis du ikke er sikker på hvor mye du sannsynligvis vil bruke, gå for en 30-dagers avtale nå og se hvor mye du ender opp med å bruke – du kan alltid registrere deg for en langsiktig, billigere avtale med nok data senere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *